N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Terugblik op toekomstig leiderschap
In het najaar van 2010 vond in een serie van zeven colleges, de collegereeks 'Nederlandse politieke leiders sinds 1848' plaats. In deze collegereeks werden aan de hand van zes biografieën zes Nederlandse oud-premiers behandeld. De collegereeks is op woensdag 15 december afgesloten met een conferentie op de Campus Den Haag met als thema 'De Politieke Biografie: Een terugblik op toekomstig leiderschap?'.
De conferentie werd georganiseerd door het Montesquieu Instituut in samenwerking met de Campus Den Haag, het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden, het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) en het Instituut voor Biografie van de Rijksuniversiteit Groningen.
De bijeenkomst werd geopend door Prof. Dr. J. de Vries, directeur van de Campus Den Haag en afgesloten door Dr. R. Blom, werkzaam bij het Gemeente Archief van Amsterdam en bezig met het schrijven van een biografie over SDAP mede-oprichter Franc van der Goes (1859-1939). Overige sprekers tijdens deze conferentie waren:
-
-Prof. Dr. J.W. Renders, directeur Instituut voor Biografie van de Rijksuniversiteit Groningen
-
-Prof. Dr. H. te Velde, hoogleraar Nederlandse Geschiedenis Universiteit Leiden,
-
-Prof. Dr. R. Koole, hoogleraar Politicologie, Universiteit Leiden
-
-Dr. G. Voerman, hoofd Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen Rijksuniversiteit Groningen
Tijdens de conferentie werd nader gereflecteerd op verschillende vormen van politiek leiderschap, de waarde van de biografie als wetenschappelijk genre, personalisering van de politiek, politieke cultuur en tijdsgeest en de verschillende toegepaste biografische methoden. Ook werd ingegaan op de relevantievraag: Zijn er parallellen te onderscheiden tussen de verschillende biografieën en kunnen wij hier lering uit trekken bij het omgaan met huidige politieke vraagstukken?