Montesquieu Instituut verzorgt bijeenkomsten 'Geschiedenis en actualiteit van onze Constitutie' voor Tweede Kamerleden

donderdag 2 december 2010, 13:46

DEN HAAG (PDC) - Om het hedendaagse functioneren van het parlement te kunnen doorgronden, is kennis van de historische ontwikkeling van ons parlementaire stelsel essentieel. Aansluitend hierop is het van groot belang dat het Kamerlid ook met de staatsrechtelijke context vertrouwd is. Wat zijn de formele en informele spelregels, hoe zijn die ontstaan en hoe ontwikkelen deze regels zich?

Om (nieuwe) Tweede Kamerleden inzicht te geven in de hoofdzaken van de parlementaire geschiedenis en van het Nederlands staatsrecht, in het bijzonder de verhouding van regering en parlement, verzorgde het Montesquieu Instituut in het najaar van 2010 een aantal bijeenkomsten voor Tweede Kamerleden. Overkoepelend thema was de 'Geschiedenis en actualiteit van onze Constitutie'.

Vier van de bijeenkomsten waren gewijd aan de parlementaire geschiedenis en vier aan de praktijk van het Nederlandse staatsrecht. Sprekers waren prof. dr. Joop van den Berg, mr. Jan Vis, mr. Sandor Loeffen, prof. mr. Luc Verhey en mr. Wytze van der Woude.