Posterpresentatie op Kennismarkt van Ministerie van Binnenlandse Zaken

posterpresentatie2010.jpg

Tussen 2002 en 2007 vond een zichtbare verbreding en verdieping plaats van aandacht voor veiligheid.

Dit is een van de onderzoeksconclusies die op donderdag 28 oktober gepresenteerd werden door het Montesquieu Instiuut bij de posterpresentie op de Kennismarkt van het (toenmalige) Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

De Kennismarkt

De Kennismarkt is een ontmoetingsplaats voor vragers en aanbieders van kennis en onderzoek op beleidsterreinen relevant voor het Ministerie. De deelname van het Montesquieu Instituut hieraan bestond uit het geven van een zogeheten posterpresentatie. Tijdens een posterpresentatie worden voorlopige of definitieve conclusies van een onderzoek op een poster gedrukt en aan de hand daarvan gepresenteerd.

2.

Montesquieu Instituut posterpresentatie

De posterpresentie van het onderzoek naar ‘Bestuurlijke aandacht voor Nederlands veiligheidsbeleid van 1985 tot 2010’ is hierboven te bekijken. Het bovenste deel van de poster is een schets van het theoretisch kader voor het onderzoek. Hier uitgebeeld is het model van aandachtsverloop voor beleidsthema’s zoals ontwikkeld door ‘Baumgartner en Jones’ in hun toonaangevende boek uit 1993; Agendas and Instability in American Politics. Dit model, het punctuated equilibrium (doorbroken evenwicht) model van aandachtsverloop, stelt dat aandacht met horten en stoten verloopt. Er is een opbouw van druk en verhoogde aandacht wat resulteert in een beleidsverandering.

In het verloop van de bestuurlijke aandacht voor het veiligheidsbeleid is dit model terug te zien. Dit is visueel uitgebeeld in het middenstuk van de poster, waar voor een aantal beleidsontwikkelingen het aandachtsverloop in beeld is gebracht. De beleidscascade, waarin incidenten en beleidsontwikkelingen elkaar trapsgewijs opvolgen, is een mooie illustratie van een van de mechanismen voor aandachtsontwikkeling die in het onderzoek centraal staan.

Tot slot bevinden zich onderaan de poster een aantal voorlopige conclusies. Met name de sterke verbreding en verdieping van aandacht voor veiligheid in de periode 2002 – 2007 is opvallend. Hiermee wordt bedoeld dat er zowel meer en meer thema’s aan de agenda in de betreffende periode werden toegevoegd alsook dat de hoeveelheid aandacht voor deze thema’s groeide.

3.

Het onderzoek

Het Montesquieu Instituut onderzoek naar Nederlands veiligheidsbeleid van 1985 tot 2010 wordt uitgevoerd door dr. Arco Timmermans (onderzoeksdirecteur), Gerard Breeman (fellow) en Frederik van Dalfsen (student-assistent) naar aanleiding van een opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Conclusies gepresenteerd op de poster betreffen voorlopige conclusies. Het definitieve onderzoeksrapport zal eind januari 2011 op de website van het Montesquieu instituut verschijnen.

4.

Meer informatie

Voor meer informatie, stuur een e-mail naar info@montesquieu-instituut.nl