Veel aandacht voor Europa en kennisuitwisseling op MI-dag in Maastricht

maandag 6 september 2010, 13:36
Groepsfoto

Op vrijdag 3 september kwamen partners van het Montesquieu Instituut  in Maastricht bijeen om onderzoek en overige activiteiten van het instituut te presenteren.

Na het welkomstwoord van Luc Verhey in de mooie Statenzaal van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, werden verschillende onderzoeken gepresenteerd die allen gepaard gingen met levendige discussies. Zo keek Marij Leenders naar de visualisering van de macht in Nederland en Duitsland aan de hand van het werk van fotojournalist Erich Salomon en gaf Gerdien Knikker een kijkje binnen bij de nieuwe dependance van het Montesquieu Instituut in Brussel. Sandor Loeffen presenteerde vervolgens zijn internationaal vergelijkend en multidisciplinaire onderzoek naar de rol van het parlement als onderzoeker.

Na de lunch gaf Jan van der Harst zijn visie op hoe 'Europa' een rol speelt en heeft gespeeld in het Nederlandse politiek-parlementaire debat en Arco Timmermans bracht aansluitend in beeld hoe Europeanisering in Nederland zich heeft ontwikkeld op het gebied van beleid en in de politieke discussie.

Ten slotte lieten Nicole Heijdra en Lotte Wendt verschillende manieren zien hoe beschikbare kennis tijdig kan worden overgebracht naar de samenleving, bijvoorbeeld via de websites www.europanu.nl en www.denederlandsegrondwet.nl waar actuele informatie over Europa en de Nederlandse Grondwet te vinden is.

Na het slotwoord van Joop van den Berg heette de Burgemeester van Maastricht, de heer Mans, op het Stadhuis de MI-partners van harte welkom in de stad. De dag werd afgesloten met een feestelijk diner.