N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Nederlandse scholier heeft weinig kennis van het politieke systeem
In februari 2006 trad een nieuwe wet in werking die tot doel had scholen te verplichten aandacht te besteden aan 'actief burgerschap en sociale integratie'. Dit omdat, door individualisering van de maatschappij en de komst van migranten, veel Nederlandse scholieren zich niet bewust waren van wat het Nederlandse burgerschap inhield. Deze wet heeft tot op het heden echter niet het beoogde resultaat opgeleverd. Dit blijkt uit een studie van de 'International Association for the Evaluation of Educational Achievement'. Dit mondiaal samenwerkingsverband van onderwijsonderzoekers heeft voor deze studie 140.000 middelbare scholieren uit veertig landen over de hele wereld ondervraagd.
De studie stelt dat slechts 24% van de Nederlandse scholieren een goede kennis bezit van het politieke systeem. Dit is beduidend lager dan in bijvoorbeeld Finland (60%) en Denemarken (55%). Dit heeft tot gevolg dat de Nederlandse scholier minder interesse heeft in de politiek. Maar dit heeft niet geleid tot een negatieve opinie. Van de Nederlandse scholieren vertrouwt 70% het politieke systeem in vergelijking met 61% wereldwijd.
Met betrekking tot tolerantie scoort Nederland, samen met België, daarentegen zeer laag. Scholieren hebben zeer negatief gereageerd op stellingen als 'de kinderen van immigranten zouden dezelfde mogelijkheden moeten hebben om onderwijs te volgen als andere kinderen in het land'.
Onderzoeker Ralf Maslowski van het Gronings Instituut voor Onderzoek en Onderwijs heeft de uitkomsten van de studie geanalyseerd en stelt dat het lastig is vast te stellen waarom de Nederlandse scholieren weinig tolerant zijn. Illustratief daarbij is het succes van de PVV bij de scholierenverkiezingen. Maslowki acht het van belang dat de politiek in Den Haag een besluit neemt over de toekomst van het burgerschap in het onderwijs. Hoewel hij zich afvraagt of dit wel de juiste methode is om van de Nederlandse burger een betere burger te maken.
Bron: NRC Next 30 juni 2010