N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Tjeenk Willink: bezinning op verhouding staat-markt-burgers nodig
De financieel-economische crisis dwingt tot een politieke herbezinning op de verhouding tussen staat, markt en burgersamenleving. Dat stelt vicepresident Herman Tjeenk Willink in het jaarverslag van de Raad van State. Tjeenk Willink constateert dat staten hebben gefaald bij het voorkomen van de crisis en dat beleidsinstrumenten tekort zijn geschoten. Daarom zijn andere instrumenten nodig en is debat nodig over welke kant het met Nederland de komende tien jaar op moet gaan.
Volgens Tjeenk Willink is versterking van de kwaliteit van het openbaar bestuur wenselijk. Bestuurders moeten voldoende inzicht en ervaring hebben om risico's te kunnen afwegen. Het gaat dan vooral om de vraag: hoeveel ruimte in de democratische rechtsstaat wordt geboden aan burgers om zelf initiatieven te ondernemen en om zelf verantwoordelijkheid te nemen.
De crisis biedt daarom volgens Tjeenk Willink ook kansen om het openbaar bestuur te versterken en de betrokkenheid van burgers te vergroten. Bestuurders moeten over hun keuzes politieke verantwoording afleggen in het parlement en over de vraag hoe zij invulling willen geven aan het begrip algemeen belang. Dat kan het beste bij meer dualistische verhoudingen tussen kabinet en Tweede Kamermeerderheid.