Europees Huis tegen euroscepsis in Oostenrijk

maandag 2 november 2009, 11:00

De voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso heeft samen met  de voorzitter van het Europees Parlement Jerzy Buzek in Wenen (Oostenrijk) een nieuw 'Huis van de Europese Unie' geopend.

Doelstelling van het huis is om euroscepsis onder de Oostenrijkers te verminderen door informatie te verstrekken en de EU tastbaar te maken. Hierdoor komt de EU dichter bij de burger te staan en wordt dialoog bevorderd.

Europese Huizen vallen onder een nieuw gezamenlijk initiatief van het Europees Parlement en de Europese Commissie: 'European Public Spaces' (EPS). Een EPS heeft een heel ander karakter dan een losse vertegenwoordiging van het Europees Parlement of van de Europese Commissie in een lidstaat. Europese Huizen zijn moderne, multifunctionele ruimtes speciaal opgezet om het grote publiek, en vooral jongeren, meer te betrekken bij activiteiten met een Europees karakter.

Barroso benadrukte tijdens de opening het belang van een Europees Huis: "The Commission will redouble its efforts to have a real Commission presence communicating on the ground in the Member States and in the regions, in partnership with the European Parliament, listening to citizens and dealing first hand with their questions and concerns."

Oostenrijk is het negende land dat een dergelijk huis opent. De andere staan in Berlijn, Kopenhagen, Dublin, Lissabon, Madrid, Rome, Stockholm en Tallin. De verwachting is dat voor het einde van dit jaar ook in Riga, Praag en Helsinki Europese Huizen worden geopend.