Presentatie jaarboek: Van der Vlies houdt collega's spiegel voor

woensdag 19 november 2008

Den Haag (Montesquieu-Instituut) - Er zou eigenlijk een minimumtermijn moeten komen voor het Kamerlidmaatschap, en kandidaat-Kamerleden zouden eerst getoetst moeten worden op hun historische kennis. Die wat ironisch bedoelde opmerkingen maakte het Tweede Kamerlid Van der Vlies (SGP) gisteren bij de presentatie van het tiende jaarboek parlementaire geschiedenis.

Het jaarboek heeft als thema 'Het feest van de democratie'. Het gaat over rituelen, symbolen en tradities. Er wordt onder meer ingegaan op de debatcultuur, Prinsjesdag, verkiezingsdagen en de installatie van nieuwe Kamerleden.

Van der Vlies ziet een toename van 'de waan van de dag' in de Tweede Kamer als een negatieve ontwikkeling. Veel Kamerleden maken zich tegenwoordig schuldig aan overschatting, overdrijving en overijling. Daarom zijn meer historisch besef en continuïteit wenselijk, aldus Van der Vlies.

De SGP-voorman wees er tevens op dat 'klagen' over het parlementaire bedrijf van alle tijden is. Hij citeerde een boekje uit 1913, waaruit vrijwel dezelfde klachten naar voren kwamen als tegenwoordig. Zijn rede had dan ook de aan het Bijbelboek Prediker ontleende titel 'niets nieuws onder de zon'.