Als reactie op de energiecrisis heeft de Europese Unie het REPowerEU-plan gepresenteerd. Welke middelen heeft de EU om hiermee de energiecrisis aan te pakken? Welke verantwoordelijkheid ligt bij de lidstaten? En wat zijn de gevolgen voor burgers?
Kijk het debat nu terug!
Dit evenement werd georganiseerd in samenwerking met het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland.
Korter douchen, de verwarming lager en apparaten die je niet gebruikt uitzetten. Dit zijn slechts enkele bespaartips die het afgelopen jaar volop gedeeld werden. Van alle grote thema’s die op dit moment spelen in de Europese Unie lijkt er een op de voorgrond te staan wat betreft impact op ons dagelijks leven: de energiecrisis. In de energiecrisis komen de klimaatcrisis en de oorlog in Oekraïne samen. De EU is daarmee dubbel belast; klimaatverandering moet tegengegaan worden én de EU wil onafhankelijk worden van Russische energie.
Het geld uit het - gestart door de EU om de lidstaten te helpen uit de coronacrisis te komen - wordt nu ook ingezet om de energiecrisis aan te pakken in het plan REPowerEU. Hiermee kunnen lidstaten financiering krijgen voor plannen die gericht zijn op duurzame en groene ontwikkelingen, met als doel energiezekerheid en onafhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen. Daarnaast bouwt het plan voort op het Fit for 55-plan dat onderdeel is van de .
Het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland en het Montesquieu Instituut organiseerden op vrijdag 24 maart 2023 een debat over de energiecrisis, REPowerEU en de impact op lidstaten en burgers.
Marko Bos (econoom) verzorgde de inleiding van het debat. Vervolgens ging een panel bestaande uit Bos, (Tweede Kamerlid GroenLinks) en Bijou van der Borst (onderzoeksjournalist, Investico) met elkaar in gesprek. De moderator van het debat was Mendeltje van Keulen (lector Changing Role of Europe, Haagse Hogeschool en Montesquieu-fellow).