N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
De Politieke Navigator voor journalisten
Journalisten hebben het misschien wel moeilijker dan ooit. Aangesteld als ‘nieuwsbrengers’ zien ze zich geconfronteerd met een enorme overdaad aan informatie. Hoe te schiften? Hoe kaf van het koren te scheiden? Hoe te duiden? En dat alles in steeds minder tijd.
Dat journalistieke beoordelingsproces vraagt om hulpmiddelen, nieuwe hulpmiddelen, gesteund door moderne, geavanceerde informatietechnologie.
Het Parlementair Documentatiecentrum (PDC) ontwikkelt zo’n hulpmiddel: de Politieke Navigator.
Er is veel informatie beschikbaar, te veel. Dat vraagt om filtering: welke informatie is bruikbaar, van welke bron is het afkomstig, is de informatie betrouwbaar en voldoende recent?
Nog belangrijker voor een artikel is meestal de vraag in welke context nieuws moet worden geplaatst. Is er een verband met andere berichten, is er sprake van een zeker patroon of samenhang met andere thema’s, is er misschien een trend waarneembaar?
Hier is onderzoek voor nodig. Naar bijvoorbeeld historie, politieke dossiers, recente ontwikkelingen, stakeholders in het maatschappelijk veld, het bedrijfsleven, en ga zo maar door.
Helaas heeft de journalist daar meestal geen tijd voor. Ervaren journalisten kunnen voor sommige onderwerpen wellicht nog terugvallen op hun dossiers, of op een netwerk dat ze in de loop der jaren hebben opgebouwd. Maar voor hen die niet beschikken over specifieke kennis en ervaring, en de ingangen missen om toegang te krijgen tot de juiste bronnen, wordt het heel lastig om in korte tijd een degelijk artikel op te leveren.
De informatieparadox doet zich hier volop gelden; de informatie is weliswaar voorhanden, maar er is zóveel dat het bijna ondoenlijk is om deze snel door te werken en te beoordelen op bruikbaarheid en relevantie.
Dit pleit voor een nieuwe vorm van journalistiek, ‘overzichtsjournalistiek’. Een manier van informatie ontsluiten die ons wegwijs maakt in het informatielandschap. Een werkwijze die een snelle oriëntatie op onderwerp mogelijk maakt en ook de relatie met andere onderwerpen weergeeft. Want voor een goed begrip van het nieuws en de dynamiek die eronder schuilgaat, is er behoefte aan context en duiding.
De digitale Politieke Navigator van PDC zal daarbij kunnen helpen. Deze tool brengt straks maatschappelijke onderwerpen in kaart en geeft de samenhang met andere onderwerpen weer. De journalist vindt er een beschrijving van wat er zoal speelt rond een issue en treft er de actuele stand van zaken, een chronologisch nieuwsoverzicht en agenda aan. Ook kan hij zich snel oriënteren over de verschillende aspecten van een onderwerp, zoals de historische ontwikkeling, voor- en tegenargumenten, parlementaire dossiers, opinies, kansen, valkuilen, analyses en/of onderzoeken. Heel praktisch daarbij is het ingebouwde belangenfilter, waarmee de journalist in één oogopslag het belang van de informatie in relatie tot het betreffende issue kan aflezen.
Het kan natuurlijk zijn dat er op onderdelen nog meer informatie nodig is. Daarom zijn er verwijzingen opgenomen naar deskundigen en betrokkenen, en naar relevante bronnen en documenten.
Zo kunnen journalisten zich snel oriënteren en informeren over een issue, en inzicht krijgen in de relatie die er is met andere thema’s. Het is dan ook de verwachting dat de Politieke Navigator voor onze nieuwsbrengers een heel nuttig instrument zal zijn. Hij geeft de kortst mogelijke route naar de gewenste informatie weer en stelt de journalist in staat het nieuws te duiden en van context te voorzien. Daarmee zal de Politieke Navigator journalisten veel tijdrovend speurwerk besparen!