N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Wat werkt: ontwikkelingshulp of handel?
“Ontwikkelingshulp helpt niet echt.” “We moeten inzetten op economische samenwerking die ook voor Nederland loont.” “Betaal militaire missies uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking.” Deze taal is typisch voor deze tijd. Klopt dat allemaal wel? Of is het gewoon Hollands egoïsme in een mooie verpakking? Is ontwikkelingshulp echt uit de tijd of willen we er gewoon geen geld meer aan uitgeven? Moeten we arme regio’s beschermen tegen uitbuiting door rijke landen of handel en investeringen juist aanmoedigen?
Op vrijdag 11 oktober gingen Sander van Bennekom (Oxfam Novib), Arend Jan Boekestijn (voormalig Tweede Kamerlid met portefeuilles Defensie en Ontwikkelingshulp) en Christine Carabain (onderzoeker NCDO, kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking) hierover met elkaar in debat. Carabain leidde het debat in met een bespreking van de resultaten van het opinieonderzoek 'Nederlanders en de Wereld': hoe zien Nederlanders hun eigen rol in de wereldproblematiek?
“Iedere keer zijn we verbaasd dat de steun voor ontwikkelingssamenwerking zo groot is.” Onderzoeker Christine Carabain van het NCDO opent het debat met interessante cijfers. “Uit ons onderzoek blijkt dat tweederde van de bevolking het belangrijk vindt om arme landen te helpen ontwikkelen. Maar de wereld verandert. Het is niet meer ‘wij zijn rijk en zij zijn arm’. Het is meer één wereld waarin de wederzijdse afhankelijkheid – mede door behoefte aan grondstoffen - toeneemt. Dagelijks staan mensen voor keuzes met mondiale consequenties: ‘Zal ik wel of niet stemmen, energie besparen of Fair Trade-producten kopen?’”
Sander van Bennekom, Arend Jan Boekestijn, Christine Carabain. De moderators zijn Kars Veling en Roos Wouters.
|