N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Internationale conferentie over het ideale parlement
Hoe ziet het ideale parlement eruit? Na een internationaal rondje vindt ook van 30 mei tot en met 1 juni 2013 aan het Binnenhof een conferentie plaats over ‘de verbeelding van het parlement’. ‘Ook als het centrale politieke theater van een natie.’
Dr. Margit van der Steen, Centrum voor Parlementaire Geschiedenis Radboud Universiteit Nijmegen en EuParl.net
In Berlijn, Praag en Parijs vonden de afgelopen jaren internationale wetenschappelijke conferenties plaats over parlementaire culturen in Europa. Dit jaar is Den Haag aan de beurt. Vanaf 30 mei tot en met 1 juni staat hier het voorbeeldige parlement en de idealisering van de parlementaire democratie in de negentiende, twintigste en eenentwintigste eeuw in de schijnwerpers. Onder de noemer The Ideal Parliament: Perception, Interpretation and Memory of Parliaments and Parliamentarism in Europe spreken een twintigtal experts uit alle delen van Europa in de Hofstad.
The Ideal Parliament wil om te beginnen de internationale academische discussie over parlementaire culturen verder brengen én de samenwerking tussen onderzoekers in Europa versterken. Naast een wetenschappelijk programma is er in de Eerste Kamer een bijeenkomst voor een breder publiek op 30 mei. Hier spreekt onder meer emeritus hoogleraar parlementaire geschiedenis Joop van den Berg.
De focus van het congres ligt op de verbeelding van het parlement en het parlementarisme. Dat betekent dat niet zozeer het concrete succes - en de moeilijkheden - van het parlementarisme als regeringsvorm centraal staan, maar de manier waarop deze wordt waargenomen, geïnterpreteerd en herinnerd. Sprekers buigen zich bijvoorbeeld over de beeldvorming van het parlement als het centrale politieke theater van een natie.
Een parlementaire democratie is dynamisch en ontwikkelt zich ook onder invloed van buitenlandse voorbeelden. Daarom besteedt het congres aandacht aan transnationale uitwisselingen van parlementaire praktijken, voorbeelden en waarden, en omvat bijdragen over alle delen van Europa. Daarbij is gekozen voor een chronologische aanpak: van de negentiende eeuw tot de periode na de val van de Muur.
Dat op deze manier naar parlementen kan worden gekeken, is te danken aan nieuwe wetenschappelijke inzichten en de groeiende internationale samenwerking van (academische) instellingen die zich bezighouden met parlementaire geschiedenis. Een aantal instellingen is inmiddels georganiseerd in het European Information and Research Network on Parliamentary History (EuParl.net). EuParl.net is een van de organisatoren van het congres. Ook andere instellingen maken dit congres mede mogelijk: de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Kommission für Geschichte des Parlamentarismus und der Politischen Parteien in Berlin, het Instituut voor Geschiedenis en het Profileringsgebied Politieke Legitimiteit van de Universiteit Leiden, het Montesquieu Instituut, het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis en de Radboud Universiteit Nijmegen.
Wegens grote belangstelling is opgave voor het congres niet meer mogelijk.
Bezoek de website voor meer informatie over het programma, de sprekers en abstracts van de lezingen.