Gastlezing door prof. Sam Bell

Op woensdag 23 november 2011 gaf prof. Sam Bell, assistent professor aan de Kansas State University, een gastlezing bij het Montesquieu Instituut over het voorspellen van politieke hotspots. Prof. Sam Bell presenteerde een internationaal vergelijkend model dat de kans op geweld tegen de staat voorspelt.

Repressie werkt niet! Deze uitspraak deed Sam Bell, assistent professor aan de Kansas State University op 23 november tijdens zijn presentatie over `Coercion, Capacity and Coordination: A risk assessment model of the determinants of political violence´ bij het Montesquieu Instituut.  Bell heeft met ondersteuning van drie coauteurs een model ontwikkeld dat de kans op gezelschappelijke onrust moet kunnen voorspellen.

Krantenartikel

Dagblad De Pers publiceerde op 24 november 2011 het artikel 'Engeland is het nieuwe Libië' op basis van een interview met prof. Sam Bell.

Sam Bell's presentatie

TitelGastlezing door prof. Sam Bell
DownloadMP3
Transcriptietekst

Terwijl Europa haar economische en financiële problemen aanpakt, treedt de volgende vraag op de voorgrond: 'Hoe beïnvloedt een moment van zwakte het vermogen van Europese regeringen om binnenlandse onrust en politieke ontevredenheid in toom te houden?'. De gewelddadige protesten in Griekenland na het aannemen van een nieuw reddingsplan om verdere leningen van het IMF en de EU veilig te stellen, roept de vraag 'Waar zal de politieke hotspot hoogstwaarschijnlijk plaatsvinden?' op. Is het überhaupt mogelijk om het uitbreken van binnenlands geweld tegen regeringen met redelijke juistheid te voorspellen?

Het Montesquieu Instituut nodigde Sam Bell, assistent professor aan de Kansas State University, uit om een internationaal vergelijkend model te presenteren dat de kans op geweld tegen de staat voorspelt. Het model maakt gebruik van een uitgebreide database met vele indicatoren van binnenlands geweld uit het verleden. Hiermee wordt toekomstig politiek geweld voorspelt.

Het model werd geprezen om de nauwkeurigheid waarmee geweld werd voorspeld in landen als Iran en Honduras, maar ook het voorspellen van politiek geweld in West Europa zoals in Griekenland of Ierland. Verder is het één van de meest uitvoerige modellen in zijn soort. Het model is gebaseerd op een risicoanalyse ontwikkeld door Gurr en Moore (1997) en past o'Brien's (2002) risico-evaluatie metingen toe.

Door het schatten van juiste 'in-sample' voorspellingen van politiek geweld, worden 'out-of-sample' voorspellingen gemaakt die aantonen in welke landen politiek geweld de komende 5 jaar waarschijnlijk zal toenemen.

Het model borduurt voort op theoretische concepten zoals capaciteit, dwang en coördinatie. Dr. Bell heeft dit model samen met Amanda Murdie, assistent professor aan Kansas State University, en David Cingranelli, professor aan Binghamton University, ontwikkeld. Het model steunt de veronderstelling dat er minder politiek geweld is in staten met veel vermogen en in landen die over het algemeen geen dwangmaatregelen nemen tegen burgers. Maar meer politiek geweld is waarschijnlijker als overheden de burgerrechten vrijheid van samenkomst en vereniging respecteren, communicatietechnologie beschikbaar stellen en buitenlandse hulp aan maatschappelijke groeperingen toestaan.