Aan tafel bij politici en bestuurders

maandag 27 maart 2017

Zo, de verkiezingen zitten er weer op. Het politieke landschap is opgeschud en de komende maanden krijgen de plannen voor de komende vier jaar vorm. Als wetenschappelijk onderzoeker kan je hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Je hebt diepgravend onderzoek verricht en kennis opgedaan waar menig ambtenaar graag gebruik van zou willen maken. Hoe zorg je ervoor dat jouw kennis ook wordt benut wanneer beleid wordt gevormd? Hoe kom je te weten wat relevante beleidsvoornemens zijn en op welke momenten kun je als onderzoeker jouw kennis onder de aandacht brengen?

Het Montesquieu Instituut verzorgt in het najaar van 2017 een cursus om een brug te slaan tussen wetenschappelijk onderzoek en bestuur.

Invloed in Den Haag

Om als wetenschapper een rol te kunnen spelen in Den Haag is het van belang om te weten hoe de 'Haagse kaasstolp' werkt. Hoe kom je te weten wat relevante beleidsvoornemens zijn? Op welke momenten en op welke plaatsen kun je invloed hebben? En hoe vertaal je jouw kennis en inzichten naar nationale bestuurders, beleidsmakers en politici? Kortom, hoe ‘werkt’ Den Haag?

Bestuurders, beleidsmakers en politici hebben behoefte aan wetenschappelijke kennis en inzichten om evidence based te kunnen werken. Het ontbreekt hen echter structureel aan tijd om binnen de universiteiten de weg naar de onderzoeker met de juiste kennis en inzichten te vinden. Tegelijkertijd is het voor onderzoekers belangrijk om maatschappelijke impact te hebben. Bijdragen aan bestuur, beleid en politiek is voor veel onderzoekers een goede mogelijkheid voor maatschappelijke impact.

Cursus

De cursus bestaat uit twee dagdelen, verdeeld over twee dagen. Opzet van de bijeenkomsten is om een concreet plan te formuleren om invloed uit te oefenen in Den Haag. Tijdens de eerste bijeenkomst staat 'Den Haag' centraal. Wie en wat spelen een rol op het Binnenhof, hoe werkt Den Haag, bij wie moet je zijn? Ook wordt gekeken naar de trends die te onderscheiden zijn. Waar moet je op letten?

Tijdens de tweede bijeenkomst krijg je inzicht in het politiek-publicitaire complex: hoe werkt het, hoe krijg je aandacht? Tot slot laat het Montesquieu Instituut zien hoe je de politieke actualiteit kunt volgen met behulp van de Parlementaire Monitor.

Communicatieadviseur Jan Schinkelshoek geeft een praktische training. Welke mogelijkheden zijn er om in te spelen op de actualiteit en hoe breng je jouw onderwerp onder de aandacht bij politici en bestuurders? De cursus wordt afgesloten met een lunch in perscentrum Nieuwspoort, waarbij ook een aantal 'insiders' zullen aanschuiven.

Jan Schinkelshoek heeft een lange loopbaan 'rond het Binnenhof' achter de rug: politiek verslaggever (Het Reformatorisch Dagblad, Haagsche Courant), hoofd voorlichting van het CDA, campagneleider van Ruud Lubbers, directeur voorlichting van het Ministerie van Justitie, algemeen hoofdredacteur van de Haagsche Courant/Sijthoff Pers, directeur communicatie van de Rabo Groep en Tweede Kamerlid (CDA). Hij heeft samen met Gert Jan Verhoog een eigen communicatiebureau - op steenworp afstand van het Binnenhof. Van daaruit adviseert hij een groot aantal uiteenlopende bedrijven, instellingen en organisaties.

Praktische informatie

De cursus wordt gegeven in het najaar van 2017. Interesse? Neem contact op met het Montesquieu Instituut via info@montesquieu-instituut.nl o.v.v. 'Cursus invloed in Den Haag'.

Aan de cursus zijn kosten verbonden. Dit is incl. de lunch bij Nieuwspoort en gebruik van de Monitoren.

Deze bijdrage stond in