N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Podcast
Het Montesquieu Instituut en zijn partners organiseren geregeld activiteiten die later als podcast terug te luisteren zijn.
Het Montesquieu Instituut heeft in samenwerking met de Universiteit Leiden onder de naam 'Het spel en de macht' ook zelf podcastseries uitgebracht.
Inhoudsopgave van deze pagina:
- Podcast oratie Ronald Kroeze 11-10-2024: "De waarde van parlementaire geschiedenis" (CPG)
- ‘Het Spel en de Macht’ seizoen 4: Hoe zien politieke partijen hun eigen rol op het gebied van verdediging en versterking van democratie en rechtsstaat? (2023)
- ‘Het Spel en de Macht’ seizoen 3: de nieuwe bestuurscultuur (2023)
- ‘Het Spel en de Macht’ seizoen 2: gemeenteraadsverkiezingen 2022
- ‘Het Spel en de Macht’ seizoen 1: Tweede Kamerverkiezingen 2021
- De parlementaire podcast (CPG) (2022)
- Podcasts van evenementen
In deze podcast gaat hoogleraar parlementaire geschiedenis en CPG-directeur prof. dr. Ronald Kroeze nader in op zijn oratie over de waarde van parlementaire geschiedenis en de herontdekking van de parlementaire enquête. Beluister de podcast op Spotify: bit.ly/3YkUbBO
‘Het Spel en de Macht’ seizoen 4: Hoe zien politieke partijen hun eigen rol op het gebied van verdediging en versterking van democratie en rechtsstaat? (2023)
In samenwerking met het Montesquieu Instituut heeft het Centrum voor Nederlandse Politiek en Bestuur (CNPB) in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 een podcast gemaakt over de rol die politieke partijen voor zichzelf zien op het gebied van verdediging en versterking van democratie en rechtsstaat. Er wordt gesproken met degenen die verantwoordelijk zijn voor de ideeënvorming binnen politieke partijen; drie directeuren van de Wetenschappelijk Bureaus van respectievelijk GroenLinks, VVD en D66. Wat doet hun wetenschappelijk bureau precies? Welke uitdagingen signaleren zij voor democratie en rechtsstaat? Wat vraagt dat van politieke partijen? Hoe kijken ze bijvoorbeeld aan tegen een politiek cordon sanitaire? En wat zijn hun eigen voorstellen ter verdediging en versterking van democratie en rechtsstaat? Redactie en presentatie: Bart Schreuders en Eva Polman. Montage: Hidde Bruinsma.
Aflevering 1: GroenLinks
In deze eerste aflevering is te gast: Noortje Thijssen, directeur van het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks.
Aflevering 2: VVD
In deze tweede aflevering is te gast: Patrick van Schie, directeur van de TeldersStichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD.
Aflevering 3: D66
In deze derde aflevering is te gast: Afke Groen, directeur van de Mr. Hans van Mierlo Stichting, het wetenschappelijk bureau van D66.
In samenwerking met het Montesquieu Instituut heeft het Centrum voor Nederlandse Politiek en Bestuur (CNPB) een podcast gemaakt over 'de nieuwe bestuurscultuur'. Wat is er eigenlijk terecht gekomen van deze veelgebruikte term? En hoe uit zich de nieuwe bestuurscultuur in Nederland? In vijf afleveringen gaan experts op verschillende deelonderwerpen van deze 'nieuwe bestuurscultuur' in.
Redactie en productie door: Caelesta Braun, Simon Otjes en Arend Viëtor.
Aflevering 1: Over depolitisering
De veelbesproken ‘bestuurscultuur’ staat dit seizoen centraal. En depolitisering speelt een belangrijke rol in de Nederlandse bestuurscultuur: Het idee dat politici in Nederland grote ideologische problemen liever tot technische vraagstukken reduceren. Welke invloed heeft dat op onze bestuurscultuur en wat betekent het voor onze democratie?
Te gast zijn Merijn Oudenampsen (socioloog) en Arco Timmermans (bijzonder hoogleraar public affairs).
Aflevering 2: oppositie en coalitie
Welke ruimte laten oppositie en coalitie aan de regering om wetten te maken en beleid uit te voeren? Stelt de oppositie in de Tweede Kamer zich passief op en zijn ze vooral bezig met scorebordpolitiek? Of buiten ze juist alle mogelijkheden uit om hun idealen te verwezenlijken?
Te gast zijn Rick van Well (politicoloog) en Linda Bos (communicatiewetenschapper)
Aflevering 3: over informele macht
In deze aflevering kijken we naar het spel en de macht die je van buiten niet ziet: groepen mensen en bedrijven met meer macht in de praktijk dan op papier. Wie hebben de meeste informele macht in onze bestuurscultuur en moeten of kunnen we daar iets aan veranderen?
Te gast zijn Wouter Schakel en Ellis Aizenberg (allebei politicoloog)
Aflevering 4: transparantie
De Nederlandse politiek is veel minder transparant dan die van landen om ons heen. Maar met een 'nieuwe bestuurscultuur', probeert de overheid dat te veranderen. Hoe ziet dat er concreet uit? Wat moeten/mogen/willen politici nu en in de toekomst delen met het publiek? En stoppen we dan helemaal met achterkamertjespolitiek, of blijft geheimhouding soms noodzakelijk?
Te gast zijn Annemarie Drahmann (jurist) en Eleni Braat (historicus)
Aflevering 5: pragmatische tolerantie
Complottheorieën of persoonlijke aanvallen maken politieke debatteren over de inhoud steeds moeilijker. Steeds meer burgers en politieke partijen lijken de huidige politiek te wantrouwen. Komt dat door verruwde vergaderingen in de Tweede Kamer? En zijn gepolariseerde debatten een oorzaak voor een gepolariseerde samenleving?
Te gast zijn Henk te Velde (historicus) en Annemarie Walter (politicoloog)
Aflevering 6: Is een nieuwe bestuurscultuur mogelijk?
Slotaflevering van het seizoen: in deze aflevering kijken Caelesta, Simon en Arend naar de verschillende onderdelen die dit seizoen voorbij kwamen. Hoe staat het met onze (nieuwe) bestuurscultuur?
In samenwerking met het Montesquieu Instituut heeft het Centrum voor Nederlandse Politiek en Bestuur (CNPB) een podcast gemaakt over de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. In vijf afleveringen laten wetenschappers met expertise over de lokale politiek hun licht schijnen op belangrijke kwesties rondom de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Daarnaast bevat elke aflevering een rubriek ‘in het veld’, waarin een kort gesprek met een praktijkdeskundige plaatsvindt.
Aflevering 1: Decentralisaties en de Macht van de Kiezer
Aflevering 2: Wat speelt zich allemaal af in gemeenteraden?
Aflevering 3: Welke rol kan lokale journalistiek spelen in het controleren van de macht?
Aflevering 4: Waarom zijn lokale politieke partijen zo populair?
Aflevering 5: De formatie van lokale coalities na verkiezingen
Polarisatie, economische crises, milieuproblemen en maatschappelijke onrust. De jaren zeventig waren een rumoerig decennium. Het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG) bracht de Nederlandse politiek van die tijd in kaart in Grote idealen, smalle marges, het tiende deel van de reeks ´Parlementaire geschiedenis van Nederland na 1945´.
Bij dat boek maakte het CPG een website, maar ook een podcastserie. In deze achtdelige podcastreeks gaan onderzoekers van het CPG dieper in op thema’s die de Haagse politieke agenda domineerden in de jaren zeventig. De afleveringen zijn vindbaar op de website Serieparlementairegeschiedenis.nl.