Het eindrapport van de staatscommissie parlementair stelsel werd besproken in een klein symposium van het Montesquieu Instituut waarbij partners van het instituut reflecteren op het rapport.
N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Klein symposium staatscommissie parlementair stelsel
Namens de staatscommissie parlementair stelsel presenteerde voorzitter Johan Remkes op 13 december 2018 het rapport met aanbevelingen hoe ons parlementair stelsel bij de tijd kan blijven. Op dinsdag 18 december 2018 reflecteerde het Montesquieu Instituut op het rapport tijdens een mini-symposium. Sprekers van de partners van het instituut gaven hun visie op de aanbevelingen onder leiding van Jan Schinkelshoek, adviseur Montesquieu Instituut en oud-Tweede Kamerlid.
Allereerst lichtte Ruud Koole, oud-lid van de staatscommissie parlementair stelsel, op hoofdlijnen de aanpak, benadering en zienswijze van de commissie toe. Aansluitend gaven wetenschappers hun visie op het rapport.
-
-Aalt Willem Heringa behandelde het toetsingsrecht in combinatie met de bescherming van de democratie en besprak het referendum
-
-Gerrit Voerman reageerde op het onderdeel politieke partijen en de representatieve functie
-
-Bernard Steunenberg besprak de digitalisering in combinatie met de bescherming van de democratie
-
-Bert van den Braak ging in op het tweekamerstelsel en met name de relatie tussen Eerste en Tweede Kamer
-
-Joop van den Berg analyseerde het gedeelte over de macht van de nationale overheid in het licht van decentralisatie en privatisering en ging in op de gekozen formateur.
Vervolgens kreeg Ruud Koole de gelegenheid om te reageren op de voordrachten.
Het symposium vond plaats in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort.
In 2017 brachten Jan Schinkelshoek, Joop van den Berg en Aalt Willem Heringa vanuit het Montesquieu Instituut al een ongevraagd advies uit aan de staatscommissie.