Wat zijn de gevolgen van een Brexit voor de Britten? En hoe ziet de toekomst van de EU eruit als het tot een Brexit komt? Een debat met Jan Rood (Instituut Clingendael), Peter de Waard (de Volkskrant), Raoul Leering (Internationaal Handelsonderzoek ING) en Chris Aalberts (journalist).
N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Debat: De volgende Europese crisis?
Op 23 juni stemmen de Britten in een referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben al tientallen jaren een moeizame relatie. Het land is sinds 1973 lid van de EU, maar is uitgesproken kritisch tegenover verregaande Europese integratie. Bedrijven waarschuwen echter voor de ernstige economische gevolgen van een Brexit. Voorstanders van een Brexit beschouwen het juist als een uitkomst voor het Verenigd Koninkrijk om onder het Continentale juk vandaan te komen.
Wat zijn de mogelijke gevolgen van een Brexit voor het Verenigd Koninkrijk? En wat betekent de uitslag voor de Europese Unie en de Europese moraal? Betekent een 'nee' tegen Brexit het begin van een Europe à la carte waarin opt-outs een normale procedure worden? Staat Brexit symbool voor een grotere lijn van Euroscepsis in Europa? En zou Nederland ook het lidmaatschap van de Europese Unie moeten onderwerpen aan een referendum?
Op 1 juni 2016 gingen Jan Rood (onderzoeker bij Instituut Clingendael en hoogleraar aan de Universiteit Leiden), Peter de Waard (columnist Volkskrant en oud-correspondent in Engeland), Raoul Leering (Hoofd Internationaal Handelsonderzoek ING) en Chris Aalberts (freelance journalist en politiek commentator) hierover met elkaar en het publiek in debat onder leiding van journalist en presentator Max van Weezel.
Het actualiteitendebat is een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en Filmhuis Den Haag.