N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Boekpresentatie: Erich Salomon en het ideale parlement
Op donderdag 16 oktober 2014 vond in de Eerste Kamer te Den Haag de presentatie plaats van het boek Erich Salomon & het ideale parlement. Fotograaf in Berlijn en Den Haag, 1928–1940. Erich Salomon is een van de beroemdste vooroorlogse fotografen. Dit boek laat zien waarom en hoe zijn meesterlijke oeuvre een blijvende invloed had op de parlementaire fotografie in Duitsland en in Nederland.
Deze publicatie is tot stand gekomen onder redactie van Andreas Biefang, als historicus verbonden aan de Kommission für Geschichte des Parlamentarismus und der politischen Parteien te Berlijn, en Marij Leenders, onderzoeker bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis. Het boek bestaat uit bijdragen van Duitse en Nederlandse wetenschappers die vanuit een verschillende politieke, mediale en visuele context laten zien op welke manier een politiek fotograaf probeert het parlement in bedrijf in beelden te vatten. Dit boek laat zien waarom en hoe het meesterlijke oeuvre van Salomon een blijvende invloed had op de parlementaire fotografie.
'Je kunt tegenwoordig wel een conferentie houden zonder ministers, maar niet zonder dr.Salomon!’ Bij deze uitroep – uiteraard van een minister – konden bijna alle politici zich in de jaren tussen de wereldoorlogen aansluiten. Erich Salomon was een van de beroemdste fotografen van het Interbellum. De Duits-joodse fotojournalist bracht in Duitsland en na 1933 in Nederland de hoofdpersonen in de politiek, maar ook in wetenschap en cultuur op een ongedwongen wijze in beeld: Hindenburg, Goebbels, Churchill, Juliana en Bernhard, Einstein, Charlie Chaplin en Marlene Dietrich. Maar weinig beroemdheden wisten Salomons lens te ontlopen.
Systematische aandacht voor zijn werk als parlementair fotograaf was er tot nu toe echter niet, terwijl Salomon in Nederland toch de basis heeft gelegd voor de hedendaagse parlementaire fotojournalistiek. Dit boek vult deze leemte op en laat zien hoe Salomon de burger dichter bij de politiek bracht. Daarmee heeft hij van de fotografie een onmisbaar onderdeel gemaakt van het functioneren van de democratie.