Masterclass 2013

Groepsfoto

Wat verwachten we dat er met de Europese Unie zal gebeuren in de komende jaren?

Klaas de Vries, senator van de PvdA, moedigde tijdens de Masterclass 2013 ceremonie de deelnemers aan om gebruik te maken van wat zij tijdens de cursus geleerd hebben over het reflecteren op de toekomst van de Europese Unie en het nemen van concrete stappen daarbij: 'Spijker jullie (Masterclass) diploma's boven jullie bed. Denk aan Monnet, Schuman en Delors en werk aan de toekomst van Europa met een inspiratie en ambitie zoals nooit tevoren'.

De ceremonie, gehouden in de Eerste Kamer, was het afsluitende evenement van de Montesquieu Masterclass 2013. Tijdens deze Masterclass stond de vraag centraal hoe Nederland een 'eerlijk' aandeel aan de Europese Unie kan leveren. Het programma bestond uit colleges van professionals, werkgroepen en een simulatiespel. Studenten van zeven universiteiten verspreid over Nederland en België namen deel aan de Masterclass.

De opzet van de Masterclass was om theorie en praktijk aan elkaar te koppelen. Studenten simuleerden het maken van beleid en representeerden hierbij de posities van verschillende belanghebbende partijen bij het ontwikkelen van beleidsdocumenten voor de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken. Gedurende de ceremonie werd het beleidsdocument door twee deelnemers, Marijn den Uijl en Alex Nieuwland, gepresenteerd. Het document was tot stand gekomen na ingewikkelde onderhandelingen tussen de belanghebbenden, die allemaal een eigen agenda hadden. Uiteindelijk kwamen ze overeen dat door de huidige financiële en economische crisis een tweedimensionaal probleem is ontstaan. Dit houdt in dat de sociale en economische elementen een centrale rol spelen in het debat door toenemende werkeloosheid en een stagnerende interne markt. Het probleem kan opgelost worden door 'het stimuleren van een Europese sociale investeringsagenda en het harmoniseren van sociaal beleid' en 'het versterken van supranationale regels in de interne markt'. De conclusie was dat wanneer de focus ligt op beide dimensies, de belangen van de twee leidende Nederlandse politieke partijen worden behartigd, een eerlijke bijdrage aan de EU wordt bereikt, en dat de EU-burgers 'een rijker belegde boterham krijgen'.

Na deze presentatie nam Klaas de Vries het woord weer over. Hij gaf zijn visie op de geschiedenis van de Europese integratie en de perspectieven voor de nabije toekomst. In de afgelopen jaren is de positie van Nederland binnen de EU controversiëler geworden; in 2005 door het referendum over de Grondwet en in 2008 door het uitbreken van de economische crisis. Senator De Vries erkende de noodzaak van economisch herstel om ervoor te zorgen dat het samenwerkingsgevoel van de EU-lidstaten levend blijft. Hij benadrukte daarnaast dat het perspectief van de EU moet veranderen; de EU moet eenzelfde gewicht geven aan sociale problemen (wonen en werken) in de Unie als aan economische en financiële problemen. Hij stelde voor om een Europese agenda te maken waarop tien kwesties staan - aangedragen door de Europese burgers - die prioriteit moeten krijgen.

Na de presentaties kregen de studenten hun Masterclass diploma overhandigd. De ceremonie eindigde met een receptie.