N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
'Waar visie ontbreekt...'
'Wat ontbreekt er aan het 'Grote Verhaal' van liberalen christen-democraten en sociaaldemocraten?' Het is de centrale vraag in het (nieuwe) Jaarboek voor Parlementaire Geschiedenis 2011, dat op 15 november zal worden overhandigd aan Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.
Het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, verbonden aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, heeft dit jaar het afkalvende politieke centrum als centrale invalshoek voor het jaarboek gekozen. Hoe komt het dat kiezers, in elk geval na 'Fortuyn', zich afkeren van middenpartijen als PvdA en CDA? Zijn ze te veel een pot nat geworden? Spelen de afvlakkende ideologische verschillen de centrumpartijen partijen?
Ontleend aan oud-premier Den Uyl (en de Statenbijbel), is de titel van het Jaarboek 2011: 'Waar visie ontbreekt, komt het volk om'.
Vertaald naar 2011: bieden liberalisme, sociaaldemocratie en christendemocratie nog wel voldoende perspectief? Denkers uit de drie klassieke hoofdstromingen in de Nederlandse politiek, Van Schie (VVD), Oostlander (CDA) en Kalma (PvdA), analyseren de ideologische ontwikkelingen van hun partijen.
In een prikkelend essay zoekt Henri Beunders, hoogleraar geschiedenis, media en cultuur aan de Erasmusuniversiteit, het antwoord in het 'samenklonteren' van liberalisme, christendemocratie en sociaaldemocratie in 'het midden van de polder' vanaf de eeuwwisseling. ‘Intussen ontstond een nieuwe Nederland onder invloed van turbokapitalisme, de multiculturele samenleving en de groeiende tegenstelling tussen hogeropgeleiden en de rest. De grote massa voelt zich onbegrepen en de elite ziet dat niet of wil haar verantwoordelijkheid niet nemen', aldus Beunders. 'Wat we de laatste tien jaar zien, is de terugkeer van de klassenmaatschappij.'
Het Jaarboek voor Parlementaire Geschiedenis is, zoals gebruikelijk, een bundel met uiteenlopende artikelen: van essays tot interviews en van recensies tot herinneringen. Het is het 13e jaarboek op rij.
Het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, verantwoordelijk voor de serie jaarboeken, is een in Nijmegen gevestigd samenwerkingsverband van de Radboud Universiteit en de Stichting Parlementaire Geschiedenis in Den Haag.